Menjalani
gaya hidup sihat adalah kunci utama dalam mencegah datangnya penyakit.
Beberapa kajian menunjukkan, penerapan cara hidup yang sihat, aktif dan
seimbang mampu menjauhkan seseorang daripada ancaman penyakit mengerikan
seperti kanser.
Bagi kaum Hawa, salah satu jenis kanser yang menjadi momok adalah kanser
payudara. Kanser ini adalah perenggut nyawa yang paling kejam selepas
kanser leher rahim. Di Indonesia, prevalensi kanser payudara mencapai 26
per 100,000 penduduk. Ertinya dari 100.000 penduduk, terdapat 26
perempuan terkena kanser payudara.
Untuk mencegah dan mengelakkan risiko kanser payudara, disyorkan untuk
menjalani pola diet yang sihat dengan cara mengasup jenis-jenis makanan
yang berkhasiat. Menurut kajian para ahli, ada sejumlah makanan
semulajadi yang boleh membantu mencegah penyakit mematikan ini. Apa
sahaja makanan tersebut?
1. Cendawan
Sebuah kajian yang diterbitkan dalam Nutrition and Cancer pada tahun
2010 menyatakan, kebiasaan mengambil kulat lebih tinggi dikaitkan dengan
rendahnya risiko kanser payudara di kalangan wanita yang pra-menopause.
Cremini, tiram dan cendawan shiitake, mengandungi antioksidan seperti
L-ergothioneine, yang dapat memberikan perlindungan terhadap kanser.
2. Brokoli kecambah (broccoli sprouts)
Brokoli kecambang mempunyai kandungan tinggi sulforaphane yang merupakan
bentuk antioksidan. Para saintis dari University of Michigan mendapati
bahawa bahan ini boleh menyasarkan dan memusnahkan sel-sel tumor.
3. Buah delima
Biji renyah dari buah delima (juga dikenali sebagai arils) mengandungi
sebatian yang disebut asamellagic - suatu antioksidan kuat yang boleh
menghalang enzim yang berperanan dalam perkembangan kanser payudara,
menurut para saintis asal US dari City of Hope Beckman Research
Institute.
Sebagai sumber-sumber yang kaya antioksidan, buah delima juga telah
dikaitkan mampu mempromosikan kesihatan jantung. Anda boleh mendapatkan
antioksidan dari jus delima murni dengan minum satu cawan (250 ml)
setiap hari.
4. Lentil
Sebuah kajian yang diterbitkan dalam The American Journal of Clinical
Nutrition pada tahun 2009 menganalisis pola diet lebih dari 3.500
perempuan Asia-Amerika dan mendapati bahawa pengambilan tinggi kacang
polong, yang meliputi lentil dan kacang-kacangan lain, dikaitkan dengan
risiko kanser payudara lebih rendah.
5. Kenari
Data awal menunjukkan bahawa ngemil sekitar 60 gram kenari setiap hari
boleh menghentikan perkembangan tumor kanser payudara. Penyelidik dari
West Virginia Marshall University School of Medicine menduga kandungan
omega-3, antioksidan dan pitosterol pada kenari sebagai pelakon yang
menghalang pertumbuhan sel kanser.
6. Bluberi
Kajian menunjukkan bahawa pterostilbene, suatu phytonutrisi dalam
blueberry, boleh menghentikan pertumbuhan tumor kanser payudara dengan
menyebabkan sel kanser menghancurkan diri sendiri (suatu proses yang
disebut apoptosis).
7. Bayam
Wanita premenopause yang mendapat pengambilan makanan tinggi folat
(sumber terbaik adalah bayam) mempunyai risiko 40 peratus lebih rendah
mengidap kanser payudara, menurut sebuah kajian American Journal of
Epidemiology pada tahun 2011.
8. Telur
Kolin, nutrisi penting yang berlimpah dalam telur, boleh mengurangkan
risiko perempuan menghidap kanser payudara sebesr 24 peratus, menurut
sebuah kajian AS yang melibatkan lebih daripada 3,000 responden. Nutrisi
penting ini ditemui di kuning telur. US Institute of Medicine
mengesyorkan, perempuan harus memenuhi sekitar 425 miligram kolin satu
hari. Beberapa sumber-sumber lain dari kolin antaranya ikan, unggas,
daging lembu, brokoli dan gandum.
9. Ikan salmon
Salmon merupakan salah satu daripada beberapa bahan makanan yang
mengandungi vitamin D dalam jumlah yang signifikan. Para penyelidik di
Toronto Mount Sinai Hospital mengatakan bahawa peningkatan vitamin D
yang berasal dari sinar matahari dikaitkan dengan penurunan risiko
kanser payudara sebanyak 24 peratus.
Vitamin D dapat mencegah sel-sel menjadi kanser. Pengambilan ikan salmon
segar atau kalengan di mana kaya kandungan asam docosahexaenoic (DHA),
omega-3 boleh membunuh sel kanser payudara dan membantu menghentikan
penyebaran penyakit ke bahagian lain tubuh.
10. Roti gandum hitam
Setelah meninjau kajian yang diterbitkan, para saintis Finland
menetapkan bahawa pengambilan roti gandum boleh membantu mengurangkan
risiko kanser payudara. Suatu sinergi antara serat, lignan, vitamin,
mineral dan asid fitat phytonutrisi membuat roti gandum baik untuk
mereka yang sedang berjuang dengan kanser payudara.
Saya nak berkongsi dengan semua, saya dah berjumpa dengan ramai orang yang menghidap kanser dan bagaimana mereka boleh sembuh. Hubungi saya 010-893 8359 atau klik nama saya ni.
ReplyDelete