Monday, June 4, 2012

Usaha untuk kehamilan secara semulajadi

PENAFIAN: Untuk pengetahuan sahaja. Sila dapatkan nasihat doktor/pakar perubatan bertauliah mengenai kesihatan anda.
Maklumat perubatan dan penjagaan kesihatan dalam laman ini tidak bertujuan menggantikan jagaan profesional, khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan doktor/pakar perubatan bertauliah. Laman ini tidak mempunyai jawapan kepada semua masalah kesihatan dan perubatan yang dialami. Jawapan kepada masalah umum mungkin tiada kaitan langsung dengan keadaan kesihatan anda. Sekiranya anda menyedari tanda/gejala penyakit atau jatuh sakit, sila hubungi doktor/pakar perubatan bertauliah untuk rawatan segera.
Kehamilan adalah satu kejadian di mana sperma bergabung dengan ovum dan zigot yang terbentuk kemudiannya melekat kepada dinding rahim untuk tumbesaran berikutnya. Pada sesetengah pasangan, kehamilan agak sukar berlaku sungguhpun selepas beberapa tahun berlalu. Bagaimanapun hal ini adalah perkara biasa bagi sesuatu pasangan tidak hamil sehingga dua atau tiga tahun kawin dan tidak perlu dirisaukan. Bagi pasangan yang masih tidak hamil selepas lima tahun, adalah digalakkan bagi menjalani pemeriksaan doktor bagi memastikan kedua pasangan tidak menghadapi masaalah. Bagaimanapun bagi pasangan yang tidak mengalami masaalah perubatan bagi hamil, terdapat beberapa usaha yang boleh dilakukan bagi meningkatkan peluang untuk hamil. Bagaimanapun, ini hanyalah bagi pasangan yang tiada masalah klinikal seperti PCOS, uterus tersumbat, mati pucuk dan sebagainya.


Usaha kehamilan semulajadi

 

 

Sungguhpun begitu, bagi memastikan sesuatu pasangan mempunyai peluang yang lebih baik untuk hamil, mereka mestilah memahami bagaimana proses kehamilan berlaku dan kemudiannya membantu bagi memastikan proses itu berlaku lebih baik.

Kehamilan berlaku apabila sperma bergabung dengan telor, dengan itu kedua-duanya mesti hadir pada masa yang sama. Oleh itu adalah penting bagi pasangan tersebut bagi melakukan hubungan intim ketika kemungkinan ini berlaku paling tinggi

 

Usaha bagi pihak lelaki

Sperma dihasilkan secara berterusan dalam sistem pembiakan jantan. Bagaimanapun, sperma dan air mani bukanlah benda yang sama, contoh sekiranya anda melakukan hubungan intim setiap hari, bilangan sperma dalam air mani mungkin berkurangan. Dengan itu anda mungkin ingin mengelak hubungan intim 2 - 3 hari sebelum mencuba. Elakkan juga dari menggunakan tangan.[1]
Penyakit boleh menyebabkan kualiti dan kuantiti sperma terjejas dan mungkin berlakunya pengurangan bilangan sperma untuk sementara. Oleh itu sekiranya pihak lelaki sakit, anda mungkin ingin melewatkan usaha sehingga kitaran berikutnya.
Merokok, dadah, minum alkohol, dan pendedahan kepada kimia toksid (contoh racun serangga) kesemuanya boleh mengurangkan bilangan sperma. Anda mungkin ingin menjauhi kesemua aktiviti tersebut dua minggu hingga sebulan bagi memastikan kesemuan bahan tersebut disingkirkan dari badan sebelum mencuba.
Sebarang jenis tekanan, bukan sahaja haba turut memberi kesan kepada penghasilan sperma dan mengurangkan bilangan sperma. Tekanan perasaan turut dikaitkan dengan bilangan sperma yang rendah. Anda mungkin ingin mencuba teknik menenangkan diri bagi mengurangkan tekanan.
Senaman secara tetap dan mengekalkan berat badan yang sihat adalah dua pertukaran gaya hidup yang boleh membantu bilangan sperma.
Sekiranya anda bimbangkan memiliki bilangan sperma rendah, anda boleh berjumpa doktor atau menggunakan kit analisa sperma di rumah (jika ada) bagi memeriksa kepekatan sperma anda.

Usaha bagi pihak wanita

Anda perlu menjalani hubungan intim 1 – 2 hari sebelum tempoh ovulasi. Pada kebanyakan masa dalam sebulan, sperma terbunuh dengan cepatnya. Ia mendapat sedikit perlindungan dari cecair seminal yang menyelitupinya, tetapi ia terlalu lemah bagi berenang melepasi lendir faraj yang pekat dan berasid. Hanya sekali dalam sebulan tubuh wanita membantu sperma lepas masuk dengan menghasilkan lendir yang jernih, melekit yang baik bagi sperma berenang melepasinya. Ini berlaku semasa ovulasi, apabila tubuh mahukan sperma berjaya. Terdapat banyak laman yang membantu memastikan tempoh ovulasi. [2]
Tekanan perasaan turut dikaitkan dengan gangguan haid dan ovulasi. Anda mungkin ingin mencuba teknik menenangkan diri bagi mengurangkan tekanan bagi memastikan ovulasi anda berada dalam keadaan biasa.

Wanita perlu memastikan bahawa mereka dalam keadaan fasa ovulasi. Ovulasi berlaku apabila telor matang dibebaskan dari ovari, memasuki tiub fallopian, dan sedia untuk persenyawaan. Telor mampu hidup selama 12 - 24 jam selepas meninggalkan ovari. Biasanya hanya satu telor dibebaskan setiap kali berlakunya ovulasi. Ovulasi boleh terjejas akibat tekanan, penyakit, atau gangguan kepada rutin harian (seperti berpindah rumah dsb.).

Sperma mampu hidup antara 5 - 7 selepas hubungan intim dalam tubuh wanita dan ia mungkin bagi melakukan hubungan intim sebelum ovulasi dan bukannya semasa ovulasi dan masih mengandung.
Merokok, dadah, minum alkohol, dan pendedahan kepada kimia toksid (contoh racun serangga) kesemuanya boleh mengurangkan peluang kehamilan. Anda mungkin ingin menjauhi perkara tersebut semasa tempoh cuba mengandung. [3] Wanita juga tidak digalakkan mengambil minuman berkafin semasa tempoh cuba dan sedang mengandung. [4]

Pemakanan

Kekurangan vitamin dan galian tertentu boleh mengurangkan bilangan sperma. Anda mungkin ingin mencuba zat tambahan seperti madu (tidak sesuai untuk pengidap penyakit kencing manis) dan pil vitamin bagi meningkatkan kecergasan badan.

Bagi wanita pula adalah digalakkan mengambil asid folik, Prenatal, dan tambahan Omega-3. [7]
Lelaki pula digalakkan meminum minuman berkafin seperti kopi lima belas minit sebelum hubungan intim bagi bayi lelaki. Kafin memberikan penggalak kepada kedua jenis sperma, tetapi memberi lebih galakan kepada sperma-Y dalam tempoh jangka pendek.

Kesemua usaha ini hanyalah membantu dan tidak menjamin kehamilan. Untuk lebih memahami kehamilan, rujuk kepada laman web yang lebih terperinci. [8]

Kajian terkini turut menunjukkan permakanan berzat tinggi termasuk glukos meningkatkan peluang bayi lelaki dan makanan rendah kalori, galian dan zat meningkat peluang bayi perempuan. [9]

Perbendaharaan kata

Berikut adalah perbendaharaan kata apabila membaca mengenai kehamilan.
 • BFN= Ujian kehamilan rumah negetif - (negative home pregnancy test - Big Fat Negative)
 • AF= Tempoh haid (aunt flow - menstrual period)
 • IVF= persenyawaan invitro (invitro fertilisation - dimana telor diambil dari wanita dan disenyawakan dalam piring, dan dimasukkan kembali kedalam uterus wanita)
 • HPT= Ujian kehamilan rumah (home pregnancy test)
 • BD= Tarian Bayi (baby dance - hubungan intim)
 • DH= Abang tersayang (dear hubby)
 • BFP= positif HPT (Big Fat Positive)
 • TTC= cuba hamil (trying to conceive)
 • Opk= ujian ovulasi (ovulation test - bagi menjangka ovulasi, atau ujian bila ovulasi berlaku).

 


 

1 comment:

 1. saya kalau part hamil hamil ni yang down nih~~
  nampak sangat tak sedia
  hehe
  ^.^
  blogwalk here
  anda ditag
  jum lah join
  http://sayacikamal.blogspot.com/2012/06/segmen-jom-tingkatkan-follower-anda.html

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...